Fény jelezte, hogy hol található Nepomuki Szt. János holtteste

Fény jelezte, hogy hol található Nepomuki Szt. János holtteste. A képet készítette Karli Dorina és Váradi Dorina (2.o.)

A gyulafirátóti templom Nepomuki Szent János tiszteletére van felszentelve, akinek emléknapját május 16-án, halálának napján tartjuk. Ebben az évben május 18-án, vasárnap ünnepeljük templomunk búcsúját.

Mi az a búcsú? Hogyan kell ünnepelni? Mi köze hozzá a ringlisnek és a céllövöldének?

A templom búcsújának ünnepe egy olyan alkalom, amikor az ünnepi szentmisén résztvevők búcsúban részesülhetnek a szokott feltételek mellett. A búcsú ünnepléséhez az ünnepi szentmisén való részvétel tartozik hozzá. A búcsúi forgatag, vagyis a ringlis és a céllövölde attól független. Aki részt vesz az ünnepi szentmisén, az ünnepli meg a búcsút!

Gyertek, vegyünk részt minél többen és buzgóbban az ünnepi szentmisén!

Ki volt Nepomuki Szent János?

1350-ben, Pomukban, egy csehországi kis faluban született szegény családban, Prágában 1393. május 16-án halt vértanúhalált.

A Cseh királynénak, IV. Vencel király feleségének gyóntatója volt. A király valami okból szerette volna megtudni, mit gyónt a felesége. Hívatta Jánost, ígért neki sok földet, gazdagságot, csak mondja el, mit gyónt a felesége. János erre nem volt hajlandó! A király börtönbe záratta, megkínoztatta, mégsem tudta megtörni. Végül a Moldva folyóba dobatta.

„Az érseknek a pápához intézett hiteles jelentése e szavakkal végződik: ,,Helynökömnek az oldalát oly súlyosan összeégették, hogy erőszakos halál nélkül is bele kellett volna halnia. Azután a tiszteletreméltó János doktort teljes nyilvánosság mellett a város útjain és utcáin át a Moldvához vonszolták. Ott kezét hátrakötötték, a fejét karikában a lábához erősítették, és száját egy fapöcökkel szétfeszítették, majd a prágai hídról letaszították, és így vízbe fulladt.””

A legenda szerint egy csodás fényjelenség jelezte a királynénak, hogy hol keressék a holttestet.

1729-ben avatták szentté.

A hidak és a gyónási titok védőszentje. (A gyónási titkot ma is éppen úgy meg kell tartani a papoknak, mint Jánosnak kellett!)

Nepomuki Szent Jánost ábrázolja a gyulafirátóti templom oltárképe.

Vasárnap Nepomuki Szent János tiszteletére a vértanúk színében, pirosban fognak pompázni nem csak a miseruha és a többi liturgikus textília, de az oltáron levő virágok is.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder