A borús, néha szemerkélő esős idő ellenére kíváncsisággal vegyes izgalommal, de legfőképpen Isten gondviselésében bízva indultunk útnak a Nagymarosi Ifjúsági találkozóra. Már a reggeli ima is egészen új élményt jelentett számunkra, hiszen az itthon megszokott, méltóságteljes orgona helyett elsősorban gitárral kísért vidám, mégis Istenhez méltó dalok sorával köszöntöttük az Urat. Az „engedelmességnek” szentelt találkozón Kajtár Edvárd atya csodálatos gondolatai teljesen átértékelték bennünk az Isten és embertársaink iránt tanúsított engedelmesség lényegét, megtanultuk, hogy miként viszonyulnak egymáshoz az emberi szabadsággal és azt is, hogy kinek meddig tartozunk engedelmességgel. A fakultatív foglalkozásokon ki-ki kedve, érdeklődése szerint mélyíthette kapcsolatát Istennel, vagy éppen a mindennapok problémáinak megoldásához kaphatott katolikus keresztény útmutatásokat. Jó volt látni, hogy egyre jobban torzuló, Istentől távolodó világunkban mennyi buzgó fiatal érezte fontosnak, hogy a saját módján tanúságot tegyen Istenbe vetett hitéről, iránta érzett szeretetéről és a megváltásról. Mire délután elérkezett a záró püspöki szentmise, mindnyájan tudtuk, egy felejthetetlen találkozással lettünk gazdagabbak és testközelből éreztük, hogy az Istennek engedelmeskedő ember Isten szeretete által él igazán.” Kárpáti Zoltán és Kárpátiné Zsuzsi

„„Engedelmeskedjetek egymásnak!”(Ef 5,21)

A hűvös, de szép időre reményt mutató reggelen már a közös ima kezdetére megtelt a nagymarosi plébánia kertje. Az áhítatot Sillye Gábor vezetésével a káposztásmegyeri Szentháromság plébánia ifjú zenészei, énekesei tartották. A kissé párás, hűvös reggeli órák ellenére is éreztük a lelket melengető közös éneklésben Isten szeretetét. A nap mottóját – „Engedelmeskedjetek egymásnak!”(Ef 5,21) Dobszay Márton Benedek Ferences tartományfőnök ismertette. Arra buzdított minket, hogy a nap folyamán engedelmeskedjünk az adott pillanatnak.

A 10 órakor kezdődő előadásban Kajtár Edvárd a Központi Papnevelő Intézet Lelkivezetője beszélt nekünk az engedelmességről. Magával ragadó, lebilincselő beszédének alapgondolata az engedelmesség – kölcsönösség kettőssége volt. Kihangsúlyozta, ezt a kölcsönösséget mintegy szeretet szövetséget kell megélnünk. Beszélt arról, hogy e szeretet szövetségen alapuló engedelmesség semmi módon nem azonos az alázattal és nem a gyengeség megnyilvánulása, hanem mindannyiunk szabad döntésének eredménye. Gondolatait a szentírási idézettel támasztotta alá. Jézus és az Atya kapcsolatában Jézus engedelmesen alárendelte magát az Atya akaratának, mindig, minden körülmények között. „engedelmes volt mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig” (Fil (2,8-9)

Arra a kérdésre, hogy vajon mely az a pont, ameddig engedelmeskednünk kell az atya Maximilian Kolbe gondolatait idézte: „mindaddig engedelmeskednünk kell, amíg az nem bűn”, az nem megy szembe a Tízparancsolattal és az egyház tanításával. Beszédét az alábbi szintén Szentírásból merített idézettel zárta:

„Inkább kell engedelmeskednünk Istennek, mint az embereknek” (ApCsel5,29)

11 órától különböző fakultációkon vehettünk részt. A főelőadóval a művelődési házban lehetett tovább beszélgetni. A keresők számára Kerényi Lajos tartott előadást a nagytemplomban. A biblikus fakultációt Radnóti Mária szociális testvér Református templomban vezette. Kérdéseinkre Brückner Ákos Előd OCist, Somogyi Sándor és Várnai Péter atyák válaszoltak a kálvárián. A kiscsoportos beszélgetések a Duna-parton zajlottak, míg az altemplomban csendes szentségimádásra volt lehetőségünk.

14 órától szentségimádáson vehettünk részt a nagymarosi ifjúsági közösségek közreműködésével a plébániakertben. Rövid szünet és közös énekpróba után, 16 órakor kezdődött a záró szentmise, melyet Bosák Nándor Debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be a jelenlévő papokkal együtt.

A nap folyamán a zenei szolgálatot Sillye Jenő és barátai, a káposztásmegyeri Szentháromság plébánia és a nagymarosi ifjúsági közösségek biztosították.

Kis csapatunk lélekben feltöltődve élményekkel gazdagon tért haza.” Barbarics Györgyi

„Énnekem tetszettek Edvárd atya szavai, mert nagyon sok bölcs gondolatot tudhattam meg tőle. Érdekes volt az is, ahogyan előadta ezeket. Tényleg a hétköznapi emberek legtöbbször előforduló problémáiról szólt az ifjúsághoz és a sok érdeklődőhöz. Jó volt a Szentségimádás és még az is, hogy az ember egy kicsit magába tudott nézni(tudott gondolkodni). A szünetek lehettek volna egy picit rövidebbek is.” Timer Renáta

Hálát adunk az Úristennek a sok kegyelemért!

„Külön köszönöm a Nagymarosi Ifjúsági Találkozón résztvevőknek a lelkes, igazi közösségi élményt nyújtó jelenlétüket.” András atya

Köszönjük az anyagi támogatást Czaun Jánosnak, a gyulafirátóti önkormányzat vezetőjének!

 

A képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!

 

 


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder