Kedves Jóska!

Szívből köszöntünk 75. születésnapodon. Kívánjuk, hogy a Jóisten éltessen jó erőben, egészségben még nagyon sokáig, szeretteid körében.

Ennek a tartalmas és gazdag életútnak jelentős részét Isten és a falu szolgálatában töltötted.

1957-től, vagyis 57 éve töltöd be kántori szolgálatodat.

Amikor 1950-ben  az állam megtiltotta Kovács József kántortanító, iskolaigazgató kántori tevékenységét, Szöllősi Mihály plébános úr 5 személyt megtanított orgonálni. Köztük voltál te is. Felváltva végeztétek a szolgálatot 1957-ig, amikor 18 éves korodban 1957 novemberében sikeres vizsgát tettél  a győri kántorképzőben, így az egyházközség hivatalosan kinevezett kántornak. Ettől kezdve nagy buzgalommal végezted szolgálatodat. A szentmiséken szép énekhangoddal, orgonajátékoddal dicsőítetted Istent, örömet szerezve a híveknek is.

Az adventi hajnali miséket, a májusi és októberi litániákat, a körmeneteket tetted még szebbé, ünnepélyesebbé. Évtizedeken keresztül szervezted, tanítottad a „Passiót” előadó csoportokat, 1990-től a Bakonyerdő Pávakör énekeseit. ( Passió: Krisztus kínszenvedésének története.)

Sokszor voltál kísérője búcsújáró zarándok útjainknak melyeket szép Máriát dicsérő énekekkel tettél áhítatosabbá  és lelkünkben maradandóvá.

Ott voltál a kereszteléseken. Sokunkat esküvőink alkalmából harmonikaszóval kísértél a templomig, majd hangszert váltva orgonajátékoddal és énekekkel emelted a szent liturgia fényét. Majd ismét hangszert váltva, szinte megállás nélkül, fáradságot nem ismerve jó hangulatot varázsoltál lakodalmainkba.

Ott álltál plébánosainkkal együtt a téli fagyban, hidegben, nyári kánikulában, zivatarban szeretteink koporsójánál, sírjánál. A bölcsőtől a sírig részt vettél életünkben.

A kántori feladatok mellett biztosítási ügyekkel foglalkoztál, majd az óvodában karbantartóként dolgoztál. Te voltál a mindenki „Jóska bácsija”. Kivetted részedet a település társadalmi és kulturális életéből is.

Nem csoda, hogy a hosszú, mozgalmas életút kicsit megviselt. A Te szavaiddal élve: „Elfáradtam, a hangom sem a régi már”. Így jelentetted be, hogy nem tudod tovább főállásban vállalni a kántorizálást.

Tudomásul vesszük döntésedet, de nem búcsúzunk Tőled véglegesen. Arra kérünk, hogy szükség esetén, ha egészséged engedi, továbbra is állj a templom és hívek szolgálatára.

Hálás szívvel megköszönjük azt a munkát, amit az elmúlt 57 év alatt szívvel, lélekkel végeztél.

Kérjük a Jóisten áldását további életedre.

Isten áldjon meg Jóska!

A köszöntő beszédet írta és elmondta: Majkó József, mint a Gyulafirátóti Római Katolikus Egyházközség képviselőtestületének világi elnöke.

Képgaléria megtekintése

Kategória: Beszámoló

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder