1. augusztus 2-án Kővári Péter orgonaművész örvendeztette meg a gyulafirátóti római katolikus templom közösségét és a megjelent hallgatóságot.

Kővári Péter  a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát. 2005-től tagja a világhírű, Grammy-díjjal is kitüntetett Arnold Schoenberg Kórusnak. Lehetősége volt olyan világhírű karmesterekkel együtt dolgozni, mint Nikolaus Harnoncourt, Claudio Abbado, Pierre Boulez, Fischer Ádám, Jean-Christophe Spinosi, Berrnard Haitink illetve  Erwin Ortner. 2008 júniusában master diplomát szerzett egyházzene szakon, vezénylés és magánének karon, 2010 júniusában pedig orgonaművész szakon. Tanárai, Prof. Erwin Ortner, Jordi Casals (vezénylés), Prof. Peter Planyavsky (orgona) és Prof. Margit Klaushofer (magánének) kiemelkedő tehetségnek tartották. Jelenleg zenetudományi doktori disszertációján dolgozik. 2009-ben megkapta a Bécsi Zeneművészeti Egyetem ösztöndíját, 2010-ben pedig a Tokyo Alapítvány fiatal tehetséges művészeknek szóló ösztöndíjával tüntette ki. 2011-ben elnyerte a Kodály Zoltán alkotói ösztöndíjat, 2013-ban Fischer Annie ösztöndíjas. 2014 húsvétja óta a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság művészeti vezetője. 2012 óta az Aegis Kultúráért és Művészetért Alapítvány tanácsadója.

2010 januárjában Henry Purcell: Dido és Aenes c. operájából a Spirit szerepével debütált kontratenorként a bécsi Musikvereinban Nikolaus Harnoncourt vezényletével. 2011-ben jelent meg első szólólemeze Quod barocum vocatur I. – A barokk zene színei. 2013 karácsonyán Cserta Balázzsal közösen új lemez született, Királynemből Méltóság címmel. A felvétel a Zirci Apátságban került rögzítésre.

Számos koncertet ad itthon és külföldön mint hangszeres szólista, karnagy, kamarazenész és continuo-játékos. Meghívást kapott több országba, többek között Ausztriába, Németországba, Lengyelországba Szlovéniába és Romániába.

A jótékonysági koncert kezdetén Tóth András Sándor plébános köszöntötte az orgonaművészt és a megjelent híveket. Kiemelte, hogy a Szent zene különleges szerepet töltött be a kezdetek óta nem csak az egyház liturgiájában, hanem már a zsidóság körében is.

Az egyházi és világi zeneirodalom olyan kiemelkedő szerzőitől hallhattunk műveket, mint Franz Tunder Anthony van Noordt, Girolamo Frescobaldi, Johann Pachelbel,  Bernardo Storace: Recercare. A koncerthez méltó befejezésként pedig J.S. Bach: Praeludium és Fugája csendült fel.

Adja Isten, hogy ez a nyári orgonakoncert egy hagyomány kezdete legyen Gyulafirátóton, és minden évben legyen lehetősége az itt élő közösségnek megismerkednie újabb komolyzenét művelő művészekkel!

A befolyt összeget a plébániatemplom orgonájának és hangosításának a fejlesztésére fordítjuk majd. Köszönjük nagylelkű adományaikat!

Szaturi György

kántor

 

 

 

Kategória: Egyéb

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder